top of page

PORTFOLIO

Oefeningen in ontmoeten

Sociale interventies met Xander Lenders

Samen met theatermaker Xander Lenders ben ik in september 2023 de stad van Utrecht in gegaan om ontmoetingen tot stand te brengen. Xander is een maker met oog en hart voor de omgeving en openbare ruimte. Hierin speelt de mens een grote rol. Hoe ontmoet en verbindt de mens? Aan de hand van deze vraag ontwierp hij verschillende sociale interventies waarin ik als medemaker werd betrokken.

We openden een Stadshuiskamer, een Vragenloket en een Stadsverzameling met als doel: meer verbinding in de stad, elkaar ontmoeten en in gesprek raken. Het werd een waardevolle dag vol bijzondere ontmoetingen.

Richting de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 opende Xander een Verkiezingshuiskamer waar RTV Utrecht een artikel over schreef dat je hier kunt lezen.

5b916574-a996-487d-bdad-07b0cd66a2b4.JPG

Foto: Joy Wijntje

Uurtje Factuurtje

Performance, lied en videoclip

Video: Abel Althuis

Samen met Ronald ter Telgte, Isalinde Glerum en Emmely Hansen schreef ik het nummer Uurtje Factuurtje. In 2023 hebben we de BC-CLUB gevormd en begonnen we met een eenmalige performance. 

De liedtekst van Uurtje Factuurtje vindt z'n oorsprong bij de behoefte om hard te schreeuwen over alles dat ons tegenstaat of in de weg zit binnen het zijn van een startende werker/ondernemer. De 'BC' in BC-CLUB staat Burn-out Cultuur. 

Uurtje Factuurtje hebben we na het succes van onze performance opgenomen bij producer Robin Stramigioli. Het nummer is via deze link te beluisteren op Spotify. Met videograaf Abel Althuis en regisseur Liselotte Glerum hebben we een videoclip geschoten die via deze link op YouTube te bekijken is. 

HET PROGRAMMA

Beschermjassen in het (educatieve) theater werkveld

Op donderdag 8 juni 2023 vond 'HET PROGRAMMA' plaats in De Theaterschool in Rotterdam. Met dit programma studeerde ik af aan de HKU. 'HET PROGRAMMA' ontstond naar aanleiding van mijn onderzoek naar beschermjassen in de theaterles.

 

'Beschermjassen is een model dat ruimte schept voor diversiteit. Op de werkvloer, in hulp- en dienstverlening, in het onderwijs, in de wijk... Beschermjassen betekent bescherming bieden door mensen of groepen in te bedden in hun krachtbronnen. Veiligheid en warmte bieden, mensen omhullen in het oude vertrouwde, daarmee bestrijd je uitsluiting en creëer je verbinding.'   Kitlyn Tjin A Djie & Irene Zwaan

De uitkomsten en waarde van mijn onderzoek deelde ik met theaterdocenten, -makers, studenten van gerelateerde opleidingen en hun collega's tijdens het programma. Beschermjassende gastsprekers kwamen aan het woord en er werd een workshop gegeven door danstheatermaker, performer en beschermjassentrainer Nita Liem.

Bekijk op deze pagina sfeerbeelden en reacties.

De tekening heeft beeldend kunstenaar Jitske van der Zee in opdracht voor het programma gemaakt. In deze tekening heeft ze haar eigen beschermjassen verwerkt. 

Beeld: Jitske van der Zee

image_67548673.jpg
IMG_1611_edited.jpg

On Stage Performing Arts

Stage in Paramaribo, Suriname

Mei t/m augustus 2022 heb ik doorgebracht in Suriname. Hier gaf ik als stagiaire les bij de jeugdtheaterschool van Paramaribo; On Stage Performing Arts en op particuliere basisschool de Nassy Brouwer. 

Op stage gaan in het buitenland was onderdeel van het curricilum van de studie Theatre in Education. Het was een onwijs waardevolle ervaring die zeker nog een staartje krijgt. Mijn interculturele communicatievaardigheden werden zo nu en dan flink op de proef gesteld zowel binnen de stage als daarbuiten. De uitwisseling met docenten van On Stage en kennismaking met het land, cultuur en de bevolking heeft me als mens een stuk rijker gemaakt.

De tekening aan de linkerzijde is gemaakt door een van de leerlingen van On Stage als onderdeel van een lessenreeks over 'dromen'.

Verschillend werk van verschillende groepen hebben we ter herinnering en inspiratie aan de samenwerking tot een geheel gemaakt dat je hier kunt bekijken.

IMG_1611_edited.jpg

Ach, loat mie toch sloap'n

Een muzikale voorstelling die je meeneemt naar de tijd, de plek en de ervaring tussen leven en dood. Hier is de dood dichtbij, maar nog niet zeker. Is het jouw moment of niet?

'Toen mijn oma mij vertelde over haar bijna-doodervaring, kon ik me deze gelijk visueel voorstellen. Niet de manier waarop zij hem heeft ervaren maar alsof het zich afspeelde op het toneel en ik er vanaf het balkon in een theaterzaal op neer zat te kijken. Niet lang nadat ik dit verhaal aanhoorde, overleed mijn opa. Ik kon me niet anders voorstellen dan dat hij net zo'n mooie ervaring zou hebben gehad. Mijn perspectief op de dood was plots veranderd en ik wist; hier moet ik wat mee.'      Lotte van den Nieuwboer

Tot stand gekomen met een fantastisch team van spelers, muzikanten, interactieve performance designers en een beeldend kunstenaar. Ontstaan uit eigen fantasieën en gedachten over de (bijna-)dood en de vertaalslag hiervan naar de vloer.

Foto: Jacqueline van der Kort

Muziektheater, 20-minuten regie, maart 2022

bottom of page